Lesertanker rundt serien Seterliv

Jeg tenkte det var på tide å skrive litt om en serie som enda utgis, en serie jeg liker veldig godt. 🙂

I natt leste jeg ut bok 23 av Seterliv, skrevet at Dorthe Erichsen. Serien er utgitt av Bladkompaniet.

Smetter inn en liten «spoiler alert» her. Avslører litt av handlingen i sammendraget av serien.

Jeg hadde litt lyst til å dele litt tanker rundt denne serien. Seterliv har handling fra 1905, og det hele starter med at man møter en liten familie som lever idyllisk til i Hallingdal. De bor på et lite småbruk kalt Svartlia. Dessverre skjer det noe tragisk som ødelegger idyllen til denne familien, og faren blir plutselig alene med to tenåringsjenter. Faren, Nils, jobber som skysskar, men ting er i ferd med å skje i den lille bygda, en jernbane blir byghet. Dette er de redd skal true farens jobb som skysskar. Den eldste datteren Ingebjørg, og søstera Ragnhild, begynner å rydde i morens klær og ting, og i morens kiste oppdager de noe som får dem til å undres på om de i hele tatt har kjent sin mor. Hun var aldri særlig pratsom når det kom til sin fortid, men ingen av dem tenkte så hardt på det da, de skulle jo ha mange år på seg til å bli kjent med sin mor, hun skulle nok fortelle alt når det passet seg slik. Slik ble det ikke, og nå sitter døtrene igjen med mange ubesvarte spørsmål, og en følelse av at moren har nesten vært en fremmed for dem.

Ingebjørg møter ham hun mener er hennes store kjærlighet, en raller som elsker å reise og leve det frie livet mens han jobber underveis på disse reisene sine, for å tjene penger og overleve. De forlover seg og skal planlegge bryllup. Men en ulykke gjør at heller ikke dette skal bli en lykkelig tid for familien Svartlia. Så mye sorg, på så kort tid.

Ragnhild er fast bestemt på at hun vil finne ut av morens fortiden, og hun får hjelp fra en ung og kjekk lensmannsbetjent. Men vil hun egentlig vite svarene? Vil hun virkelig finne ut hva moren skjuler? Og vil familien tåle å høre hva fortiden skjuler? Hvorfor flyktet moren over fjellet før hun kom til Hallingdal og møtte Nils? Hva rømte hun fra?

I denne serien er det mange spennende tråder å følge. Jeg har blitt veldig glad i denne serien og karakterene i den. Seterliv er, i mangel av et bedre ord, en veldig «jordnær» serie. Her er det ikke mye intriger, hat, drama og mystiske hendelser. Dette er en serie som jeg føler fint kunne vært en sann historie, som har blitt litt krydret på igjennom årene, hehe 😂 man lærer mye av livet til småbønder, men også hvordan hemmeligheter ble holdt godt skjult hjemme hos de rike, for at de skulle bevare sin status og sitt rykte. En liten feil der, og man kunne bli stengt ute av det gode selskap, og ende opp med Døtre og sønner som ikke fikk giftet seg og føre arven videre. Man lærer også mye om hvordan bønder jobber, hva som skjedde i tiden da det ble kjempet for å gi kvinner stemmerett, hvordan folk reiste til seters i lange perioder på sommeren for å lage ost og annen mat som skulle lagres til vinteren, eller selges. Jeg føler jeg får et veldig godt innblikk i Seterlivet 🙂

Dorthe skriver utrolig bra, jeg har ikke lest andre serier hun har skrevet, men etter denne serien skal hver ei bok leses 🙂 både av de hun allerede har gitt ut, og de hun kommer til å gi ut. Hun har et veldig levende språk, det er en av de få seriene hvor i hvert fall JEG føler man virkelig er i ett med boka. Kan tydelig se for meg hva hun prøver å fortelle. Jeg tror nesten jeg kan si såpass, at jeg er ganske sikker på at mitt bilde av f eks gårder, setere og folk, er veldig likt slik forfatteren selv har sett det for seg,for hun beskriver det så levende og bra.

Om du er ny leser av romanserier, og ikke vet hva du skal lese, så er Seterliv en av de første seriene jeg anbefaler deg å lese. En serie med utrolig bra historisk research, levende karakterer, en lun humor, fantastiske beskrivelser av omgivelser, og et veldig levende språk. Hvis man ønsker å lese en serie som ikke har mye drama, intriger og hat, men som er en «feelgood» serie, så ta tak i bok 1 av denne, og du blir nok raskt hekta 🙂 Nå har bok 23 nettopp kommet til abonnenter, men vi vet enda ikke hvor lang denne serien blir. Jeg håper ikke den nærmer seg slutten riktig enda 🙂 jeg er klar for mange flere bøker i denne flotte serien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s