Lesertanker rundt serien Eikegården

 

I dag tenkte jeg at jeg ville skrive litt om en annen serie jeg liker veldig godt. Sist skrev jeg om Seterliv, men denne gangen vil jeg skrive litt om Eikegården, som er skrevet av Stine Langtangen.  Eikegården er en historie om kjærlighet og flukt, sannhet og fortielser, og om å aldri gi opp.

Som vanlig smetter jeg inn en liten spoileralert, for jeg nevner litt av handlingen i serien. 🙂

 

Serien har handling fra Kongsberg-området på 1600tallet. Eikegården trodde jeg kom til å bli en veldig typisk storgårds-roman, men der tok jeg jaggu feil. Det hele starter med at vi blir kjent med Selja og hennes familie, de bor på en liten husmannsplass, og Selja skal hjelpe til som en tjenestepike på en storgård kalt Olsrud. Selja er vakker, og odelsgutten Mads på Olsrudsgården faller for Selja. Dette er jo nesten for en skandale å regne, men han frir til Selja, og Selja får et vanskelig valg. Skal hun velge trygghet eller kjærlighet?

Selja sliter veldig med å velge mellom en tryggheten for seg selv og familien sin, og om å satse på kjærligheten hun kjenner til stallgutten på Olsrud, Olai. Det skal også vise seg at Mads er en ganske så fæl mann, og Selja finner ut at hun må gjøre det hun kan for å slippe unna ham. Mads tåler ikke å bli avvist, og  når Mads skjønner at Selja har følelser for stallgutten,  beskylder  faren hans og Mads, Selja for å være en heks som forhekset Mads til å bli kjær i henne. Hun havner i fangehullet, og hun må kjempe en ny, mer alvorlig kamp enn kampen for kjærligheten, nå gjelder det livet, og Selja forbereder seg på et liv på flukt.

Eikegården hadde en førstebok som jeg aldri glemmer. Det skjedde så mye, og det var så bra skrevet, at boka gjorde skikkelig inntrykk på meg. Allerede prologen i første bok var intens, og man kan ikke unngå å bli dratt rett inn i serien. Stine skriver også veldig bra, språket hun bruker er så beskrivende og levende, at man kan kjenne duften av våte høstblader og solfriske sommerenger mens man leser. Det har vært veldig spennende å lese om Olais kamp for å få tilbake barndomshjemmet sitt, og også veldig spennende å lese om hvordan Selja og Olais veier til stadig møtes, men også hvordan det alltid skjer ting som holder dem fra hverandre.

Serien har de tingene jeg elsker å lese om, f.eks overtro, mystikk og et utrolig levende historisk bakteppe som gjør at hele serien hever seg til nye høyder om man kan si det slik. Det dukker opp noen kjente historiske personer, og man kan til tider få små glimt av det som er  «fremtiden» for Norge. En morsom vri det, at karakterer liksom tilfeldig nevner ting og tang de skulle ønske kan skje en gang, som på tiden handlingen er fra virker uvirkelig, men som for oss i dag er helt normalt 🙂 Seljas veier krysser også noen karakterer man finner i en annen serie, skrevet av en annen forfatter 🙂 Det syntes jeg var veldig kjekt, for jeg likte veldig godt serien som de karakterene hørte til i 😉 Kjempe moro at Stine og den andre forfatteren ble enige om at karakterene deres kunne møtes i Eikegården 🙂

Det har igjennom 27 bøker vært en fantastisk leseropplevelse å følge Eikegården og alle karakterene i serien som jeg har blitt så glad i, og jeg gleder meg veldig til fortsettelsen! Dette er en serie jeg har trodd flere ganger at nærmer seg en slutt, pga ting har sett ut til å ordne seg for alle karakterene i serien, men så kommer Stine med en ny twist, og noe nytt, uventet og spennende skjer igjen. Det er da jeg bare smiler stort, leser videre  og gleder meg over at det nok kommer enda flere bøker i denne serien! 🙂

Eikegården er en serie jeg vil anbefale til de som liker å lese om folk som reiser litt rundt i Norge, som liker litt mystikk, og som liker å lese om Norge på 1600 tallet, for Stine er utrolig flink til å holde serien historisk korrekt for tiden handlingen er fra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s