Bokanmeldelse, Kjære Lilly

Jeg var så heldig som fikk tilsendt den nye romanserie som kommer i hyllene 30 august, serien heter «Kjære Lilly» . Serien er skrevet av debutforfatter Marte Csandl-Eriksen.

Marte har valgt å skrive en romanserie med handling fra Kristiania, i begynnelsen av 1900 tallet. Men i følge Marte skal vi etterhvert bevege oss litt ut av landet også. Mange nordmenn reiste til Amerika på denne tiden, og jeg tror nok at vi skal få følge Lilly, eller noen andre i serien, til Amerika 🙂

Prologen i serien starter i Christiania i 1882, men selve handlingen i serien begynner i Kristiania i 1903. Her møter vi Lilly som lever et ganske så ubekymret liv i hovedstaden. Lilly er vandt med et liv der hun har det hun trenger. Hun liker godt å gå på ball, og serien starter med at hun og bestevenninnen, Emilie, gjør seg klar til å gå på ball. Lilly dagdrømmer om den kjekke og flotte Niels, mens Emilie bare har øyne for Einar. De drømmer begge om forlovelse og ekteskap med disse karene. Niels er sønn av en bankier, han er den eneste sønnen, og han har derfor en god fremtid foran seg, siden han skal ta over etter faren. Einar er musikkstudent, og pianist. Han skal studere i Tyskland, noe Emilie ikke ser frem til i hele tatt, siden han da reiser så langt vekk fra henne, og blir vekke en stund. Emilie og Einar vil derfor forlove seg, men kommer Emilies far, som er byråsjef, og hans kone, til å godta et ekteskap mellom deres datter og en pianist? Lilly sin far og hennes stemor, vil mer enn gjerne se Lilly gift med Niels, men er Niels så fantastisk som han virker? Eller er han for god til å være sann?

Lillys far har fortalt henne at hennes mor, Jenny, bare forlot datteren sin etter hun ble født. Lilly har aldri klart å tilgi sin mor for at hun forlot henne, men hennes far vil ikke fortelle henne noe mer om hennes mor, eller fortiden deres. Lilly klarer ikke helt å forstå hvordan en mor bare kan forlate sin datter.. Hennes far gir henne heller ingen opplysninger om hvor moren er nå, eller hva som egentlig skjedde den gangen moren forlot dem.

På ballet dukker det opp en ung enkefrue, og hun kommer bort til Lilly og sier Lilly er utrolig lik sin mor. De blir avbrutt i samtalen, og Lilly blir stående igjen med mange ubesvarte spørsmål. Kjente denne damen hennes mor? Vet hun hvor hun er? Lilly vil så gjerne vite dette og mer til, men hennes far nekter henne å snakke med enkefruen, han sier hun er en person som elsker å lage drama og splitte folk. Hvem skal Lilly tro på? Hvem kan gi henne svarene hun lurer på?

Førsteboka i denne serien må jeg si var veldig spennende. Jeg var litt redd for at det skulle bli en serie med en veldig søt, pliktoppfyllende jente som liker å stelle seg og gå på ball, men det så jeg jo raskt at det ikke kom til å bli. I denne serien er det tydelig at jeg kommer til å få lese om en jente med ben i nesa, som kommer til å kjempe for at kvinner og menn skal ha like rettigheter, hun kommer til å trosse sin far og sin stemor, og hun kommer til å gjøre det hun kan for å få svar på hvor moren er, og hvem moren er. Hun er nok litt splittet i følelsene sine, hun vil nok veldig gjerne være den perfekte datteren som gjør faren stolt, men hun er nysgjerrig og vil nok trosse sin far for å få svarene hun leter etter. Jeg tror det kan bli mange spennende konflikter og hendelser i denne serien.

Noe jeg likte veldig godt med denne førsteboka, var at jeg fikk et så klart inntrykk av hvem jeg likte og ikke likte i starten av boka, men plutselig ble noen av de jeg likte veldig godt i starten, til noen jeg ikke likte i slutten av boka, og omvendt. Det ble en ekstra flott leseropplevelse siden den oppfatningen jeg hadde av noen av karakterene i starten, ble så forandret mot slutten av boka. Jeg ble i grunnen lurt av disse personene, akkurat som karakterene dette gikk ut over. 🤷‍♀️ En morsom vri at personene i boka så tidlig i en serie, skaper forvirrelse.

Skrivemåten til Marte likte jeg. Hun har en veldig tydelig måte å forklare omgivelser på, skildringene gir mening, og jeg følte at språket ikke var så forfinet. Hun bruker dagligdagse setninger som jeg selv bruker, og det gjør at det for min del, blir veldig lett og greit å lese. Et eksempel er at hun f eks skrev «Jeg kom bare til å tenke på noe vittig, » det at hun bruker ordet «vittig» i stedet for «morsomt», var nok til at jeg smilte litt ekstra, og følte derfor at personen som sa dette, ble mer ekte. Det er jo noe jeg selv sier. 🙂

Marte har klart å skape en verden som gjør meg nysgjerrig, en verden jeg vil bli bedre kjent med. Jeg tror denne serien kommer til å bli en serie med mye spenning, kjærlighet, drama og frustrasjon. Og er det ikke nettopp det som er oppskriften på en god romanserie? Er det ikke derfor vi liker å lese romanserier? 🤷‍♀️😁 Jeg gleder meg til å lese videre, gleder meg til å bli bedre kjent med Lilly, Emilie og familiene deres. Jeg tror også denne tapetseringskaren kan bli et flott bekjentskap etterhvert 😉 Jeg skal i hvert fall kjøpe neste bok, og jeg gleder meg VELDIG til lanseringsfesten for denne serien i Oslo i september.

Hvis du vil lese litt mer om serien, så kan du gå HIT for å lese mer, og eventuelt bestille et abonnement

Har du lyst til å snakke med, og møte andre leseglade? Snakke litt med forfattere, forlagsfolk og illustratører som har en tilknytning til romanserier? Da er du hjertelig velkommen til facebookgruppa mi, Romanserier-Lev i en annen verden en stund. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s